Lehet-e, szabad-e egy békét, békés egymás mellett élést hirdető másfél milliárd lelket számláló világszervezetnek, amelyik saját állammal is rendelkezik, mind az egyházi, mind pedig államfői értelmemben vezető fejének megtennie, hogy a világszervezet eucharisztikus világkonferenciája rendezése esetén az eseménynek helyszínt adó országgal szemben /?/ kinyilvánítva azt, hogy elmegy az eseményre és nem fog találkozni az ország államfőjével, miniszterelnökével, amit eddigi látogatásai alkalmával mindig megtett, a protokollnak megfelelően.

Megtehette volna, hogy nem jön el és esetleg nem is nyilatkozik.

Megtehetné volna azt is, hogy, mint a többi országgal kapcsolatos látogatásai esetén a protokollnak megfelelően eleget tesz a meghívásnak, amit tulajdonképpen saját egyháza intézett hozzá.

Amennyiben valaki a békét és a békés egymás mellett élést hangsúlyozza, főleg abban az esetben, ha az illető ország nagy jelentőségű politikai választás előtt áll, nem teheti.

Magyarország komoly érdemekkel rendelkezik a vallásgyakorlás kezelése terén, vannak ellenfeleink, mind politikai, mind pedig vallási értelemben is. Mindenki érezte és tudta, hogy II. János Pál és XVI. Benedek nem az ellenfeleink voltak, sőt őket barátainknak tudhattuk.